Urinprøve kan afsløre bugspytkirtelkræft

05-08-2015
Engelske forskere har fundet tre proteiner, som tilsammen kan afsløre bugspytkirtelkræft i urinprøver. Opdagelsen giver mulighed for at opdage bugspytkirtelkræft i tidlige stadier og med stor sikkerhed. Metoden skal nu afprøves på en større gruppe, men giver håb om en billig og sikker screeningsmetode på sigt.

Tre proteiner optræder i høje niveauer i urinen, hvis man har kræft i bugspytkirtlen. Også selv om sygdommen ikke er udbredt.

Bugspytkirtelkræft rammer hvert år knap 1.000 danskere. Sygdommen giver kun få symptomer, og for mere end 80 pct. af patienterne opdages den først, når kræften allerede har spredt sig. Nu har forskere fra Queen Mary University i London fundet tre proteiner, der i urinprøver kan afsløre bugspytkirtelkræft, inden sygdommen giver symptomer.

Opdagelsen bygger på analyser af i alt 488 urinprøver. 192 fra patienter med bugspytkirtelkræft, 92 fra patienter med kronisk betændelse i bugspytkirtlen og 87 fra raske. Derudover yderligere 117 urinprøver fra patienter med kræft i lever og galdeblære.

Gennem analyser og sammenligninger af urinprøverne fandt man frem til de tre proteiner - LYVE1, REg1A og TFF1 - som er særligt interessante i forhold til bugspytkirtelkræft.

Jens Oluf Bruun Pedersen, lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse, kalder resultaterne for lovende:

- Bugspytkirtelkræft opdages typisk først, når det ikke længere er muligt at helbrede patienten. Derfor er det spændende, at man har fundet tre proteinmarkører, som med forskellig styrke kan påvise bugspytkirtelkræft i tidlige stadier. Metoden er både god til at fange de sandt positive og de sandt negative svar, og samtidig kan den adskille det fra kronisk betændelse i bugspytkirtlen. Den virker altså meget sikker, siger han.

Få gode nyheder for bugspytkirtelkræft

Bugspytkirtelkræft er en sygdom, hvor lægerne ikke har ret meget at gøre godt med, og hvor femårsoverlevelsen er helt nede på fem pct. Hvis bugspytkirtelkræft blev opdaget tidligere, ville det være muligt at operere flere, og overlevelsen ville blive langt bedre. Opdages sygdommen i stadie et og to, er overlevelsen mellem 20 og 60 pct. Det gør de nye resultater ekstra interessante, men der er desværre ikke tale om et færdigt screeningsværktøj.

- Det er en glædelig nyhed, men vi mangler, at det bliver afprøvet på flere grupper. Der er meget, der kan forstyrre en urinprøve, så det kræver et større arbejde at finde ud af, helt hvor sikker metoden er. Men det er en nem og billig metode i forhold til så meget andet, så hvis metoden er stærk nok, kunne det være et godt screeningsværktøj på sigt, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Dernæst kommer spørgsmålet om, hvem der eventuelt skal screenes. I 5-15 pct. af tilfældene er sygdommen arvelig, men oftest kender man ikke årsagen til bugspytkirtelkræft. Man ved dog, at rygning, et stort alkoholforbrug og overvægt øger risikoen.  

Kilde: Clin Cancer Res; 21(15) August 1, 2015

Bugspytkirtelkræft