Ny viden om kræft i galdevejene

11-01-2018
Patienter med kræft i galdevejene vil måske i fremtiden få tilbudt en genetisk analyse for, at lægerne kan afgøre, hvilken type behandling der er den bedste. Ny forskning viser nemlig, at sygdommen kan inddeles i fire overordnede kategorier, og det giver håb om, at man kan skræddersy behandlingen til hver enkelt patient. Arbejdet er støttet af Kræftens Bekæmpelse.

Lektor Jesper B Andersen fra Københavns Universitet står bag ny forskning, der giver håb om, at en genetisk analyse i fremtiden kan vise hvilken behandling der er den bedste til patienter med galdevejskræft. Foto: Københavns Universitet

Det er forskere ved forskningscenteret Biotech Research and Innovation Centre (BRIC) under Københavns Universitet, som netop har vist, at kræft i galdevejene kan skyldes genetiske fejl, som er forskellige fra patient til patient. Og når fejlene er forskellige, bør kuren formentlig også være det. 

– Vi har undersøgt kræftvævet fra næsten 500 kræftpatienter, og vores undersøgelser viser, at der baseret på arvemassen er tale om fire overordnede typer af denne kræftform, som hver især er sårbare overfor forskellige typer kemoterapi, siger Jesper B Andersen. Han er lektor og gruppeleder ved BRIC og har stået i spidsen for den nye forskning. 

Næste skridt er kliniske forsøg
Efter at have identificeret de fire overordnede grupper, undersøgte forskerne 525 typer medicin for at finde den, som bedst passer til hver af grupperne. Ingen af de testede typer medicin bliver i dag brugt mod kræft i galdevejene, men de er alle enten godkendt til behandling af andre sygdomme eller er i sidste fase inden godkendelse ved Lægemiddelstyrelsen. Det giver håb om, at en eventuel ny behandling hurtigt kan komme ud til patienterne. 

Forskningen er indtil videre foregået i laboratoriet, men næste skridt vil nu være at indlede samarbejde med kliniske partnere om forsøg med patienter.

Hvis resultaterne herfra er gode, kan det føre til nye behandlinger: 

– De metoder, vi har brugt, er allerede tilgængelige på de fleste hospitaler, så teknikken til at foretage analyserne er på plads, siger Jesper B Andersen. 

Håb om bedre tilbud
Den nye forskning er blandt andet støttet med fem millioner kr. fra Kræftens Bekæmpelses Knæk Cancer indsamling i 2013.

Forskningschef i Kræftens Bekæmpelse, læge og professor Mef Nilbert er positiv overfor de nye resultater:

– Det er rigtig spændende og giver håb om, at der i fremtiden kommer en skræddersyet behandling mod denne livstruende sygdom. Patienter med galdevejskræft har brug for mere effektive og skånsomme behandlinger, og de nye resultater er et godt skridt i den retning, siger hun.

Resultaterne er offentliggjort her: Nepal C et al.: Genomic Perturbations Reveal Distinct Regulatory Networks in Intrahepatic Cholangiocarcinoma. Hepatology. 2017 Dec 26. doi: 10.1002/hep.29764. [Epub ahead of print]

Læs mere om kræft i galdevejene

Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen

Den nye forskning er støttet med fem millioner kr. fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg. Jesper B Andersen har tidligere modtaget Kræftens Bekæmpelses Juniorforskerpris. Du kan se et video-interview med ham her