Claus værdsætter hver ekstra dag, han får

27-10-2018
Da Claus Tvernø fik at vide, at han havde kræft i bugspytkirtel og lever, var det med beskeden om, at han formentlig kun havde tre måneder tilbage. Men tre år senere er Claus stadig i live – blandt andet takket være forsøgsbehandling støttet af Knæk Cancer.

Claus Tvernø sammen med sin læge Morten Mau-Sørensen, der er er leder af Fase 1-enheden på Rigshospitalet. Foto: Tomas Bertelsen

Kræften holder sig i ro, og scanningerne viser nogle gange, at knuderne er samme størrelse, nogle gange lidt mindre

Claus Tvernø

Claus Tvernø er i behandling på Fase 1-enheden på Rigshospitalet, hvor nogle af de kræftpatienter, der ikke har andre muligheder, kan få forsøgsbehandling med de allernyeste kræftlægemidler.

Han medvirker i et forsøg, som har fået støtte fra Knæk Cancer, og som går ud på at udvikle metoder til at måle, om de nye behandlinger virker, alene ved at tage en blodprøve.

Og for Claus Tvernø er resultaterne virkelig gode.

– Kræften holder sig i ro, og scanningerne viser nogle gange, at knuderne er samme størrelse, nogle gange lidt mindre, fortæller Claus Tvernø, der er 62 år og bor i Hillerød.

Se hvad pengene fra Knæk Cancer-indsamlingerne går til:

Det går pengene til

Overlæge Morten Mau-Sørensen er leder af Fase 1-enheden, og han glæder sig over det gode resultat.

Claus Tvernø bruger tiden på det, der er allervigtigst: Ture på motorcykel med kammeraterne og tid sammen med sin kone, tre børn og to bonusbørn.. Foto: Tomas Bertelsen

– Det er desværre usædvanligt, at patienter med bugspytkirtelkræft er i live så længe som Claus. Men forsøgsbehandlingen har gjort, at der for nu er kontrol over hans sygdom, siger Morten Mau-Sørensen.

Afprøver ny medicin

Det er tre år siden, at Claus Tvernø fik at vide, at han havde kræft i bugspytkirtel og lever. Lægen mente, han havde omkring tre måneder tilbage at leve i.

– Der var meget stille på vej hjem i bilen, husker Claus Tvernø om turen sammen med sin kone.

Claus Tvernø blev behandlet med kemoterapi. Men behandlingen holdt langsomt op med at virke, og i juni 2016 var der ikke flere tilbud om behandling. Han kontaktede lægerne for at høre, om immunterapi kunne være en mulighed for ham. Det var det desværre ikke, men i stedet blev han tilbudt at deltage i afprøvningen af en helt ny type medicin, som er designet til at ramme den genetiske fejl – kaldet MET – som er årsag til hans kræftsygdom.

Læs om nogle af de projekter, som er støttet af Knæk Cancer:

Knæk Cancer sætter markante aftryk på kræftsagen

Behandlingen består af to piller om morgenen og to om aftenen. Han skal faste to timer før og en time efter.

Jeg glæder mig hver dag jeg vågner, og jeg er så taknemmelig for at være i live og være sammen med dem, jeg holder af

Claus Tvernø

Bivirkningerne har især været kvalme og vægtstigning. Claus Tvernø har taget omkring 16 kg på, som skyldes væske, og som han har svært ved at komme af med på trods af vanddrivende medicin.

Taknemmelig for livet

Men Claus Tvernø værdsætter hver ekstra dag, han får. Tidligere fyldte arbejdet meget, men i dag bruger han tiden på det, der er allervigtigst: Ture på motorcykel med kammeraterne og tid sammen med sin kone, tre børn og to bonusbørn.

– Jeg har et godt liv, selv om jeg er syg. Jeg glæder mig hver dag jeg vågner, og jeg er så taknemmelig for at være i live og være sammen med dem, jeg holder af, siger Claus Tvernø.

Læs mere om Knæk Cancer:

Fra flaskepant til kræftforskning

Fase 1-enheden
  • Patienter med meget sjældne kræftformer og kræftpatienter, hvor al dokumenteret behandling er afprøvet, kan henvises til Fase 1-enheden på Rigshospitalet, der gennemfører de allertidligste forsøg med nye kræftlægemidler i Danmark.
  • Forskningsprojektet, som Claus Tvernø medvirker i, fik 1,5 mio. kr. fra Knæk Cancer 2014.

Se hvad pengene fra Knæk Cancer-indsamlingerne går til:

Det går pengene til